Зимни гуми

Раздел за дискутиране на консумативите за нашето Jimny
Post Reply
prr

Зимни гуми

Post by prr »

Jimny-то, както се очакваше, дойде със всесезонни гуми и съответно трябваха зимни. Не съм фен на гумаджийте и още по-малко на сезонното прехвърляне на гумите върху джантите. Затова и започнах с избора на зимни гуми, още с покупката. Критериите ми бяха:
  • Грайфер - дълбок и груб, за пресен сняг, но с изразена зимна шарка за сцепление на твърд сняг и/или лед.
  • Ширина - щеше ми се да са по-широки от стандртните, т.е. нещо над 185
  • Височина - целта беше да се запази нещо близко до оригиналния диаметър
  • Марка - не държах на нещо марково, но и определено "китайците" не бяха в листата
След първоначалния подбор се спрях на BARUM SnoVanis 2 205/70R15C от bggumi.com (малко безплатна реклама :) ). След направената поръчка хората ми се обадиха и обсъдихме модела и нуждите. Както се вижда от името на гумата - предназначена е за ванове, съответно усилена и в резултат тежка. Така, след консултацията и преглед на предложението се спрях в крайна сметка на BRIDGESTONE DM-V2 205/70/15. Грайфера изглежда така:
Image
Т.е. точно както исках - зимна, едра шарка за добро "газене" в дълбок сняг, но и добро поведение на твърд сняг и/или лед. Седмица по-късно дойдоха и джантите (за това в друга тема) и гумите бяха монтирани.

След 4 години мога да споделя - определено не съжалявам за избора. Все пак споделям:
  • Плюсове:
+ Държи добре както в дълбок сняг, така и на твърд сняг и лед.
+ Шума е в повече от прилични граници, предвид и скорностните възможности на Jimny-то
+ Стабилност в завоите. Това е доста субективно, предвид цялостната стабилност на модела.
+ Износоустойчивост - след 4 години и 25+к км. грайфера продължава да е повече от достатъчен, а и сцеплението продължава да е на високо ниво.
  • Недостатъци:
- Твърде голям размер. 205 определено не е за тази кола. Гумата се усеща тежка, особено при преминаване през неравности. Предвид теглото на колата, както и мощността и, всичко над 195, дори 185 е просто излишно.
- На места грайфера е "изяден", т.е. парчета гума са буквално откъснати. Става дума за това (доколкото се вижда):
20250304_190202_resize.jpg
20250304_190202_resize.jpg (67.27 KiB) Viewed 36 times
20250304_190218_resize.jpg
20250304_190218_resize.jpg (68.85 KiB) Viewed 36 times
В заключение - много добър избор, но определено сгреших с размера. Следващите определено ще са максимум 195 или, по-добре, 185.
Post Reply